Sisu - Boek recensie

woensdag 21 maart 2018


Bij sisu draait het allemaal om je innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en moed. Ondanks alles wat je in je leven tegenkomt, ga uit van de kracht in jezelf om het te overwinnen en een positief en gelukkig leven te leiden. Die kracht vertaalt zich voor Finnen in hoe ze omgaan met de natuur, klimaat, relaties, werk, voeding, communicatie, gelijkheid tussen man en vrouw, opvoeding, onderwijs. Door jouw sisu te vinden kun je:

• De uitdagingen die je in je leven tegenkomt, dapper en vastberaden tegemoet treden
• Je eigen doelen bepalen en deze met kracht najagen
• Beter met anderen communiceren en effectief conflicten oplossen
• Je uithoudingsvermogen verbeteren en fitter worden
• De kracht van de natuur ervaren
• Oprecht handelen en vechten voor waar je in gelooft


Ik kwam al vaker boeken zoals Hygge en Lagom tegen, maar die trokken nooit zo mijn aandacht. Toen ik Sisu zag werd ik erg nieuwsgierig. Het is een Fins begrip, en ik heb altijd al wat meer interesse in Finland gehad. De natuur is er prachtig, de winters duren ontzettend lang en het is er erg dunbevolkt. De mensen daar zijn ook erg vriendelijk, wat meer op zichzelf. Dit komt blijkbaar door sisu. De Finse kunst om met kracht te leven. Ik ben iemand die altijd al wat meer in de natuur is en veel nadenkt. Dit leek me dus wel iets voor mij.

Dit boekje heeft me echt veel geleerd. per hoofdstuk leert het je om op een bepaalde manier met sisu om te gaan. In de natuur, met je uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Heel veel. Ik kwam er al gauw achter dat ik een aantal dingen onbewust doe. Zo vind ik het heerlijk om een wandeling te maken en echt te genieten van de natuur en de stilte. Ook met communiceren gebruik ik blijkbaar veel sisu. Ik vecht voor waar ik in geloof en probeer graag nieuwe dingen uit, ondanks dat ik het spannend vind.

Ik vond Finland dus altijd al erg interessant, net zoals de Finnen zelf. Nu heb ik erg veel respect voor ze. De mensen leven in extreme kou, temperaturen die wij ons niet kunnen voorstellen. Wij vinden -5 al niet te doen, stel je voor dat je naar school moet lopen terwijl het -25 is en met maar een paar uur licht per dag. Toch blijven deze mensen sterk en positief, dat is omdat ze heilig geloven in sisu. Sisu zit in jezelf en is dus echt een manier waarmee je de kracht uit jezelf kan halen om meer dingen aan te kunnen.
Dit boek heeft ook een paar recepten, iets wat me aangenaam verraste. Recepten die veel met de natuur hebben te maken, zoals brandnetelsoep en bosbessentaart. Zelfs sparrentakjes-ijs!
Wat ik mooi vond, en wat me ook wel raakte, is dat de auteur vertelde over een vriend met een chronische aandoening. En ondanks dat hij ziek is, gaat hij toch door. Ze vertelde dat mensen zoals hij, en dus ook ik, sisu een gezicht geven. En daar ben ik erg trots op!

Het is nu niet zo dat ik mijn leven ga weiden aan sisu. Maar, ik heb veel van dit boek geleerd en wil er ook zeker meer mee gaan doen. Mijn lichaam is dan niet zo sterk, maar mijn geest kan de wereld aan. Ik val soms in een dipje, maar ik zal altijd weer sterker terugkomen!

Titel: Sisu
Auteur: Joanna Nylund
Uitgeverij: Unieboek spectrum
Pagina's: 160
Sterren: 4/5

*Ik mocht Sisu als recensie exemplaar ontvangen, bedankt Unieboek Spectrum!

Een reactie posten