Waarom het Hazelwoud op Alice in Wonderland lijkt

woensdag 28 februari 2018


Vaak zijn sprookjesachtige boeken gebaseerd op echte sprookjes, maar ik dacht dat dit niet het geval was bij Hazelwoud. Ik hoorde dat sommige zeiden dat het een hertelling was van Alice in Wonderland, maar ik dacht van niet. De enige reden waarom ik dacht dat dit was, is omdat het hoofdpersonage Alice heet en ze naar een sprookjesachtige wereld gaat.
Maar ik begon er plots over na te denken dat sommige, kleine details gebaseerd kunnen zijn op het sprookje dat we zo goed kennen. Ik heb een paar punten die in mijn hoofd logisch klinken.
Pas op, er zullen spoilers in deze blogpost zitten, dus lees dit alleen als je Hazelwoud gelezen hebt (wat ik overigens echt aanraad).Ellery Finch is het witte konijn.

Ellery Finch leren we kennen als een schoolgenoot en vriend van Alice. Hij is groot fan van het sprookjesboek Sprookjes uit het Achterland. Hij toont al gauw interesse in Alice, waarschijnlijk omdat hij weet dat zij de kleindochter van de auteur van het duistere sprookjesboek is.
Waarom ik denk dat hij het witte konijn in dit boek is? Ellery is de gene die Alice naar het duistere sprookjesbos leidt, en ondanks dat hij al vroeg gescheiden wordt van Alice, blijft hij altijd in haar achterhoofd en denkt ze hem steeds te zien. Op het laatst Uiteindelijk besluit hij om in het Hazelwoud te blijven, omdat hij daar thuis hoort.


Hazelwoud is Wonderland.

Dit is een best logische theorie. Het Hazelwoud is dit mysterieuze land vol met sprookjes en sprookjes figuren, net als Wonderland. Maar waar Wonderland erg kleurrijk is en de personages een beetje gek, is het Hazelwoud heel duister vol met duistere figuren. Alice vind het hier achteraf maar helemaal niets, en wil dolgraag naar huis. Ze verlaat het Hazelwoud alsof ze uit een droom komt.


Alice' oma is de Harten Koningin.

De oma van Alice, Althea, schreef het duistere sprookjesboek en is eigenlijk de baas van het Hazelwoud. Iedereen kent haar, en de sprookjesfiguren vrezen haar een beetje. Net zoals de Harten Koningin in Alice in Wonderland.
Tegen het einde van het verhaal komt Alice Althea eindelijk tegen, en ze is niet wie we verwacht hadden dat ze is. Ze is gemeen en naar, en wil Alice opsluiten in dit duistere sprookjesbos.Nog wat kleine details.

Nog een paar dingen die ik herkende zijn bijvoorbeeld Ella, de moeder van Alice. Alice wil dolgraag het duistere sprookjesboek van haar oma lezen, maar Ella wil dit absoluut niet. In Alice in Wonderland wil Alice' moeder niet dat Alice boeken met plaatjes leest en raadt haar of om haar fantasie voor zich te houden.
Janet deed me denken aan Cheshire Cat. Zij was een van de weinige die interesse in Alice toonde en haar ook wilde helpen. Ze wist hoe ze bij Althea moest komen en leek ook om haar te geven.


Het zijn maar kleine details die me aan Alice in Wonderland doen denken, en ik vind dit erg leuk. Het is dus niet een hertelling, maar het heeft er af en toe wel van weg. Wat denk jij?1 people left comments on: "Waarom het Hazelwoud op Alice in Wonderland lijkt"

  1. Als ik Alice in Wonderland heet word ik gelijk nieuwsgierig! Ik ben heel benieuwd geworden.

    BeantwoordenVerwijderen