in real life - boek recensie

woensdag 19 februari 2020


Anda loves Coarsegold Online, the massively-multiplayer role playing game that she spends most of her free time on. It's a place where she can be a leader, a fighter, a hero. It's a place where she can meet people from all over the world, and make friends. Gaming is, for Anda, entirely a good thing.

But things become a lot more complicated when Anda befriends a gold farmer—a poor Chinese kid whose avatar in the game illegally collects valuable objects and then sells them to players from developed countries with money to burn. This behavior is strictly against the rules in Coarsegold, but Anda soon comes to realize that questions of right and wrong are a lot less straightforward when a real person's real livelihood is at stake.

In Real Life is a touching and morally complex tale for young adults.


Nadat ik the Prince and the Dressmaker had gelezen wilde ik ook graag de andere graphic novel van Jen Wang lezen, namelijk In Real Life. Ook deze stond al een poosje op mijn verlanglijstje. Ikzelf vind het soms ook leuk om videogames te spelen, al is het dan wel offline. Ik was in ieder geval erg benieuwd naar dit verhaal.

Dit verhaal was eigenlijk veel serieuzer dan ik had verwacht, en dat vond ik eigenlijk wel leuk. Dit onderwerp ik combinatie met de kleurrijke illustraties vond ik erg goed gedaan. Ik denk dat er vaak niet verwacht wordt dat graphic novels serieuze onderwerpen kunnen hebben omdat het er vaak zo kleurrijk en vrolijk uitziet, dus wanneer een graphic novel zulk soort onderwerpen aanduidt is dat een aangename verrassing.
Anda is een meisje die kennis maakt met een onlinegame genaamd Coarsegold en hier besteed ze dan ook veel tijd. Ik vond het tof hoe je haar eigenlijk grotendeels ziet door haar avatar in de game


Jen Wang heeft de illustraties voor dit boek gedaan en ik vind het mooi om te zien hoe ze een contrast maakte tussen de echte wereld en de online wereld. De online wereld ziet er mooi en kleurrijk en aanlokkelijk uit, terwijl de echte wereld een beetje grauw lijkt waardoor je snel weer naar de online wereld wil. Of dit bewust gedaan is weet ik niet, maar ik vond het een tof idee.

Door deze graphic novel wil ik heel graag gamen, maar tegelijk ben ik ook een beetje bang voor de online game wereld en daar wil ik het liefst vandaan blijven. Het is een graphic novel die serieuze onderwerpen aanduid op een vrolijke en kleurrijke manier. Zeker het lezen waard!

Titel: In Real Life
Auteur: Cory Doctorow
Illustrator: Jen Wang
Uitgeverij: Palgrave Usa
Pagina's: 192
Sterren: 4/5

Een reactie posten