de Hemel in het IJs

zondag 8 juli 2018


De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.
Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.


Zo af en toe krijg ik een persbericht binnen met een titel dat me meteen erg nieuwsgierig gemaakt. Zodra ik het woord 'viking' zag, wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Historische fictie heb ik nog niet vaak gelezen, maar elke keer als ik lees weet ik weer dat ik er dol op ben. Over vikingen had ik dan ook nog nooit gelezen, en met dit boek wilde ik dat graag doen.

Als een boek meteen met actie begint heb je aan mij een tevreden lezer. Dit boek begint meteen met actie waardoor je lekker het verhaal in kan komen en geïnteresseerd bent. Daarna loopt het fijn verder, en het beloofde plot dat de achterflap verteld komt snel aan bod.
Naast dat het een tof verhaal is, was het ergens ook leerzaam. De Noorse mythologie was erg interessant, net zoals de manier waarop de clans hun leven leiden en zich klaar maken voor de strijd.
Ik heb al zoveel boeken gelezen waarin er een groot gevecht is, waarin personages hun leven overhoop wordt gegooid, maar het voelde absoluut niet on-origineel of cliché.

Eelyn, een van onze vele geliefde, stoere, vrouwelijke hoofdpersonages. Wederom een personage die we vaak genoeg tegenkomen, maar ook dit voelde niet cliché. Ze is een tof personage, misschien niet super bijzonder, maar zeker iemand waarmee je dit verhaal mee wilt leren kennen.
Daarnaast leer je een hoop andere personages kennen zoals Mýra, Iri, Inge en Fiske. Ieder is zichzelf, wederom niet super bijzonder naar mijn mening, maar ook niet vervelend. Niks voelde geforceerd, alles voelde oprecht. Ja, ik wil deze personages zeker weer een keer terugzien in een boek.

Het boek heeft zware onderwerpen, maar het las erg fijn en gemakkelijk weg. Het was mooi en beeldend beschreven, wat vooral fijn is bij gevechtsscenes Waar het bij sommige andere boeken een beetje trekt, had ik dat met deze schrijfstijl absoluut niet. Het las een beetje als een zomerboek in een historisch verhaal. Veel meer kan ik er ook niet over zeggen denk ik, het las fijn en gemakkelijk weg waardoor het verhaal goed overkwam.

Een boek waar ik hoge verwachtingen van had, waar ik zeker niet door ben teleurgesteld. Bij het sluiten van dit boek zei ik tegen mezelf dat het klopte. Het is een tof boek die ik zeker weten aan iedereen aan raad. Vikingen zijn toch gewoon super cool?


Titel: De Hemel in het IJs
Auteur: Adrienne Young
Uitgeverij: Best of YA
Pagina's: 299
Sterren: 4/5

* Ik mocht de Hemel in het IJs ontvangen als recensie exemplaar van Best of YA, nogmaals bedankt!

Een reactie posten