the Strange Fascinations of Noah Hypnotik - boek recensie

woensdag 13 juni 2018


This is Noah Oakman → sixteen, Bowie believer, concise historian, disillusioned swimmer, son, brother, friend.

Then Noah → gets hypnotized.

Now Noah → sees changes: his mother has a scar on her face that wasn't there before; his old dog, who once walked with a limp, is suddenly lithe; his best friend, a lifelong DC Comics disciple, now rotates in the Marvel universe. Subtle behaviors, bits of history, plans for the future--everything in Noah's world has been rewritten. Everything except his Strange Fascinations . . .

A stunning surrealist portrait, The Strange Fascinations of Noah Hypnotik is a story about all the ways we hurt our friends without knowing it, and all the ways they stick around to save us.Vorig jaar februari ontdekte ik de auteur David Arnold, en nadat ik in maart mijn nu favoriete boek de Kids of Appetite las werd ik verliefd op de manier waarop David zijn verhalen verteld en hoe zijn personages tot leven te kijken komen tijdens het lezen. Al ruim een jaar volg ik hem op social media, en hij deelde steeds meer over zijn nieuwe project genaamd 'Noah Hypnotik', iets waar ik enorm nieuwsgierig naar was. Natuurlijk zou ik het boek gaan lezen, en de laatste maanden werd ik steeds enthousiaster. Toen ik eenmaal hoorde waar dit boek over zou gaan wilde ik het alleen maar liever lezen. Het zou anders zijn dan de Kid of Appetite en Muggenland, maar dat is juist zo tof.  En toen ik het boek eindelijk in mijn handen had begon ik met lezen...

“I romanticize my past and I romanticize my future; right now is always the bleakest moment of my life.”

De boeken van David staan er bij mij al om bekend dat het een achtbaan van emoties zal zijn. Ik heb zo vaak hardop moeten lachen tijdens het lezen, en ik heb ook gehuild (natuurlijk!). De prachtige quotes beginnen al op pagina vier, en vanaf toen wist ik dat dit verhaal me voorlopig nog niet los zal laten.
Dit verhaal is vreemd, de titel zegt het al! Maar het is ook zo ontzettend goed en briljant en ik heb vaak genoeg een klap in mijn gezicht gekregen van hoe briljant het is, een aangename klap in het gezicht. Er zit zoveel emotie in dit verhaal gestopt, met momenten die mijn hart braken, maar me ook een goed gevoel gaven. Er gebeurt best veel, maar als ik er zo op terug kijk is alles zo mooi aan elkaar geweven, waardoor het lijkt te kloppen.
Er zijn kleine dingen die dit boek afmaken. De zogenaamde 'toevalligheden' die je leest, de fascinaties en obsessies. Dan is het boek ook nog eens gevuld met prachtige quotes die ik heb genoteerd en er zijn Harry Potter referenties! Dit boek is geweldig en briljant vreemd!

Iets wat David doet in zijn boeken is zijn personages voor het plot zetten. Met een goed personage, een personage waar je voor gaat voelen en waar je vrienden mee wilt zijn, krijg je naar mijn mening een veel beter boek. Een plot hoeft niet goed te zijn (is het wel in dit geval), maar met een geweldig personage maakt dat niet uit. Dit boek is gevuld met zulke personages.
Noah Oakman (aka Noah Hypnotik) leidt je door dit boek heen, want het gaat over hem. Noah en zijn vreemde fascinaties. Noah is een bijzonder kind, een uniek kind. Hij heeft zijn fascinaties, obsessies, vreemde gewoontes en liefdes en dat maakt hem voor mij zo oprecht en echt. Ik zweer het, deze Noah loopt ergens rond! Meer kan ik denk ik ook niet zeggen, Noah is echt en ik ben dol op hem!
Daarnaast heb je ook nog zijn vrienden Alan en Val (<--- een tweeling!). Al jaren zijn zij de beste vrienden van Noah en samen vormen ze een driehoek. Alan is geniaal en hilarisch, en Val is heel zorgzaam en volwassen. Beide geven ontzettend veel om Noah, en dat kon ik voelen. Penny is het zusje van Noah en jeetje wat een cool zusje is zij. Dit boek is gevuld met mooie personages. Zijn personages hebben ook geen introductie nodig, je leert ze kennen tijdens dat je het verhaal leest.

Zodra ik begon met lezen, voor het eerst las ik een David boek in het Engels, had ik door dat het boek geschreven is door hem. Ik denk zelfs dat als je me een stuk van zijn werk zou geven zonder te zeggen dat het van hem is ik het zou kunnen herkennen. David boeken geven mij de tijd om het te lezen. Het hoeft niet gehaast, ik mag er lang over doen en dat deed ik dan ook. Frak, ik hou er gewoon van!

Oh jeetje. Een vreemd, fascinerend, geweldig boek dat, inderdaad, alleen David gedroomd en geschreven kan hebben. Anders dan zijn voorgaande werk, maar zeker niet minder goed. Face the strange, en leer Noah en zijn vreemde fascinaties kennen!

Titel  The Strange Fascinations of Noah Hypnotik
Auteur  David Arnold
Uitgeverij Viking/Penguin

Pagina's  410
Sterren  5/5


Een reactie posten