Al the Crooked Saints - Boek recensie

zondag 20 mei 2018Here is a thing everyone wants: A miracle. Here is a thing everyone fears: What it takes to get one. Any visitor to Bicho Raro, Colorado is likely to find a landscape of dark saints, forbidden love, scientific dreams, miracle-mad owls, estranged affections, one or two orphans, and a sky full of watchful desert stars. At the heart of this place you will find the Soria family, who all have the ability to perform unusual miracles. And at the heart of this family are three cousins longing to change its future: Beatriz, the girl without feelings, who wants only to be free to examine her thoughts; Daniel, the Saint of Bicho Raro, who performs miracles for everyone but himself; and Joaquin, who spends his nights running a renegade radio station under the name Diablo Diablo. They are all looking for a miracle. But the miracles of Bicho Raro are never quite what you expect.

Een paar jaar geleden ontdekte ik een auteur, die al snel mijn favoriete auteur werd. Inmiddels heb ik al acht boeken van haar gelezen, en ze staat nog steeds hoog op mijn lijstje. Afgelopen oktober kwam een nieuw boek van haar uit, een boek waar ik erg naar uitkeek. Het zou wel spannend worden, omdat het niet Raven Cycle zou zijn, maar ik was ontzettend benieuwd. Ik had de achterkant wel gelezen, maar het was nog altijd een groot mysterie voor mij, tot ik er aan begon...

Het eerste wat ik zag, was dat dit boek zich in de jaren zestig zou afspelen. Ik heb boeken gelezen die zich in de jaren tachig, negentig en in tweeduizend afspelen, maar dit zou nieuw zijn en ik was meteen ontzettend enthousiast. Hierna kreeg ik meteen door dat het een boek van Maggie is, dit verklapt haar naam op de cover natuurlijk al, maar waarom dit is zal ik straks verder vertellen.
Het verhaal heeft niet ontzettend veel indruk op me gemaakt. Het is erg interessant, en wat me ge├»nteresseerd hield is dat het op het eerst een simpel verhaal lijkt, maar het heeft een vleugje magie. Dit is wat me het meest aantrekt aan deze boeken. Het is een geheim tussen de woorden die alleen de lezers te weten komen.
Het is een goed verhaal, niet super sterk, maar zeker goed genoeg om mij als lezer tevreden te houden. Na dat ik zoveel boeken heb gelezen die het het net niet waren, had ik weer het gevoel van compleet verdwijnen in het boek.

Ook de personages van Maggie lijken op het eerste oog simpel, tot je ze beter leert kennen. Het boek heeft ook geen hoofdpersonage. Sommige komen vaker terug dan andere, maar iedereen is belangrijk voor het verhaal. Ze spraken niet zo tot me als Maggie haar andere personages, maar ik herkende het gevoel dat ik had bij het lezen van personages uit voorgaande boeken. Ik zou er graag vrienden mee willen zijn, of op zijn minst een goed gesprek met ze hebben.

Maggie schrijft maar heel weinig dialoog in haar boeken, en dit schrikt waarschijnlijk een hoop mensen af. Maar dit maakt plaats voor haar prachtige manier van vertellen. In de Nederlandse vertalingen is dit niet zo duidelijk, maar zodra je het origineel leest wordt je nog meer verliefd op haar manier van vertellen, ik tenminste wel. Wat het precies is kan ik niet uitleggen, daarvoor zou je het zelf moeten lezen. Maar het zorgt er voor dat ik in haar boek wordt gezogen tot de laatste pagina.

Van dit boek had ik totaal geen verwachtingen, en ik was dus ook niet teleurgesteld. Het was niet zo bijzonder als ik gehoopt had, maar ik ben absoluut tevreden en zal nog vaak terugdenken aan die woestijn in 1962.

Titel: All the Crooked Saints
Auteur: Maggie Stiefvater
Uitgeverij: Scolastic
Pagina's: 311
Sterren: 4/5

Een reactie posten