Voor ik je Loslaat - Boek recensie

zondag 14 januari 2018


Een spannend en ontroerend verhaal over vriendschap, schuldgevoel en opgroeien als buitenbeentje in een gesloten gemeenschap.
Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken.
Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen - drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt.
Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt...


Laatst stuurde ik een mailtje naar Harper Collins Holland met de vraag of ik eventueel op de perslijst zo mogen. Ik kreeg een aardig bericht terug dat ik was toegevoegd, en kreeg meteen de vraag of ik een recensie exemplaar zo willen ontvangen. Dit kwam een beetje onverwacht, en was natuurlijk heel leuk. Ik deed mijn research een beetje, en Voor ik je Loslaat klonk me heel goed in de oren. Hij werd vrij snel naar me opgestuurd en ik begon vrij snel met lezen.

Jeetje, wat een boek! Ik lees niet vaak boeken zoals deze, maar misschien moet ik dat maar eens vaker doen.
Dit verhaal heeft enorm veel diepgang, wat vooral komt door brieven en flashbacks. Het maakte alles een stuk duidelijker, en ik heb regelmatig met mijn mond open naar de pagina gestaard. 
Ik moet zeggen dat ik er af en toe een beetje moeilijk doorheen kwam, vooral omdat het verhaal af en toe een beetje leek te herhalen, echter door een andere situatie. Tegen het einde werd het wel steeds beter. Ik begon langer door te lezen omdat ik zo graag wilde weten wat er zou gebeuren op de laatste pagina en hoe het verhaal zich zou afsluiten.
En een punt wat ik heel goed vind is de diversiteit in het boek, en het werd in mijn ogen zo goed en realistisch neergezet. Dit voegt zoveel meer toe aan het verhaal. Mensen kunnen zich hierdoor in de personages herkennen. 

We volgen het verhaal door de ogen van Corey. Corey is eigenlijk een vrij normale tiener die plots in een nogal vervelende en verwarrende situatie komt. Haar kijk op alles vond ik erg interessant om te lezen, en ik kon haar zo goed begrijpen. Haar angst en frustratie, haar verdriet. Corey is in mijn ogen een heel wijs iemand, maar die zeker nog veel moet leren. Ik wilde haar vertellen dat ik haar begreep, dat ik er voor haar was.
Kyra leren we ook een beetje kennen door de brieven en flashbacks. Kyra heeft een bipolaire stoornis en het verhaal draait vooral om haar, en haar gedachtes. Ik vond haar zo interessant en haar zou ik graag willen leren kennen. Soms herkende ik haar gedachte gang en ik vond haar echt bijzonder. Ook haar zou ik willen vasthouden en er voor haar zijn.

Dit is het eerste boek wat ik van Marieke Nijkamp lees, en ik wil meer van haar werk lezen. Ze brengt het verhaal echt tot leven, en ze zorgde er voor dat ik er goed in zat, ondanks dat ik er soms met moeite doorheen kwam. Ze weet hoe ze haar verhaal moet vertellen, en dat doet ze heel goed!


Titel: Voor ik je Loslaat
Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgeverij: Harper Collins YA
Pagina's: 314
Sterren: 3/5

*Gekregen als recensie exemplaar

Een reactie posten