De Slaapster en de Spintol - Boek recensie

vrijdag 19 januari 2018


'Het was zwaar geweest om te leren hoe ze sterk kon blijven, hoe ze haar eigen emoties kon voelen en niet die van een ander, maar als je eenmaal doorhad hoe het moest, vergat je het nooit meer.'
Je dacht dit verhaal misschien te kennen. Het verhaal van een wraakzuchtige bosheks. Een magische spintol. Een overwoekerd kasteel met een prinses in diepe slaap. Drie dwergen zien verder onheil aankomen, en dan besluit een koningin met sneeuwwitte huid haar trouwjurk om te ruilen voor een harnas en een zwaard.


Dit boek had ik al vaker voorbij zien komen en ik wilde het dolgraag, maar ik pakte het nooit op. Toen kondigde Blossom Books aan dat zij de vertaling op zich zouden nemen, en plots stond hij hoger op mijn verlanglijstje. Met kerst was het eindelijk zo ver! Ik de tweede week van januari las ik het boek in een dag uit.

Ik wist al dat het een hervertelling zou zijn van Sneeuwwitje en Doornroosje en ik had dus al mijn verwachtingen van hoe het boek zou ging. Ik werd echter echt aangenaam verrast!
Het wordt echt verteld als een sprookje, en hierdoor kreeg ik dat vertrouwde gevoel van vroeger terug. Het was zelfs alsof ik een totaal ander sprookje las. Af en toe werd het zelfs behoorlijk spannend. Ik stelde me voor hoe ik dit aan mijn oude oppaskindje zou voorlezen (tot ik doorkreeg dat het daar misschien te duister voor was).

De personages die we tegenkomen zijn personages die we al kennen, maar het is toch anders. Sneeuwwitje is een bad ass vrouw, en we hebben drie dwergen in plaats van zeven. Ook komen we een oude heks en een slapende prinses tegen. Iedereen, ook de personages zoals een barman en dronken klant, is een personage zoals je hem in een sprookje zou vinden.

Ik las al eerder een boek van Neil Gaiman, en hij heeft het opnieuw heel goed gedaan. Het verhaal is zo goed doordacht, en zo mooi verteld. Ik zou willen dat dit verhaal wat uitgebreider was, zodat ik langer in het boek kon blijven.

En dan de illustraties. WAUW! Gewoon, wauw! Het zijn illustraties die ik in een sprookjesboek hoop te vinden, en waarvan ik een print op mijn muur wilde hangen. Alles was zwart-wit getekend, met gouden, glimmende details. Het was gedetailleerd en gewoon heel mooi. Ik werd er echt blij van! Chris Riddle, applaus voor jou!

Ik werd echt blij van dit boek, echt gelukkig. Ik kreeg het gevoel dat ik als klein meisje kreeg toen ik sprookjes las, en dat deed het hem echt. Dit boek is niet alleen een plaatje in je boekenkast, het is ook nog eens prachtig om te lezen!

Titel: Neil Gaiman'
Illustrator: Chris Riddell
Uitgeverij: Blossom Books
Pagina's: 72
Sterren: 5/5

Een reactie posten