Secrets for the Mad - Boek recensie

woensdag 20 december 2017When I feel like I'm going mad, I write.

A lot of my worst fears have come true; fears that felt so big I could barely hold them in my head. I was convinced that when they happened, the world would end.

But the world didn't end. In fact, it pushed on and demanded to keep spinning through all sorts of mayhem, and I got through it. And because I persisted, I learned lessons about how to be a stronger, kinder, better human – lessons you can only learn by going through these sorts of things.

This is for the people with minds that just don't stop; for those who feel everything a thousand times more than others around them.

Here are some words I wrote.


Toen Dodie voor het eerst haar boek aankondigde, was ik eerlijk gezegd niet heel enthousiast. Al zoveel Youtubers hadden een boek uitgebracht, en ik had het gevoel dat ze een beetje gebruik maakte van hun bekendheid, terwijl ik ze nog nooit over schrijven had horen praten. Maar Dodie maakte al zoveel filmpjes waarin ze een verhaal vertelde, en haar manier van vertellen was erg aangenaam. En nadat ze een hoofdstuk had voorgelezen wist ik het zeker: ik wilde dit boek lezen! 

Op Twitter zag ik zoveel reacties dat mensen het boek in een dag hadden uitgelezen, maar dat kon ik niet (mede door de zware onderwerpen). Ik legde het boek op mijn nachtkastje, en las zo af en toe een hoofdstuk. Een soort koffietafelboek dus. 

Ik herkende meteen de stem van Dodie in de woorden op papier, in mijn hoofd kon ik haar al horen vertellen. Ze heeft zo'n mooie, inspirerende, maar ook humoristische manier van schrijven. Ik vond het ook heel beeldend, en daardoor kon ik me goed in haar plaatsen. 
Dodie is zo'n mooi en uniek mens, ze is echt zichzelf en nadat ik dit boek las heb ik het idee dat ik haar een beetje beter ken, en dat ik haar beter kan begrijpen.
Het boek is ook nog eens gevuld met pagina's uit haar dagboek, en songteksten om de verhalen aan te vullen, en meer kleur te geven.
Daarnaast is het boek ook nog eens prachtig aangekleed. Mooie illustraties vullen het hele boek waardoor het nog meer bij Dodie past.

Ik vond het heel bijzonder om dit boek te lezen, alsof ik een gesprek kon voeren met Dodie waardoor ik haar een beetje beter ken. Haar manier van vertellen was terug te vinden, en ik zou graag nog meer van haar willen lezen.Titel: Secrets for the Mad
Auteur: Dodie Clark
Illustrator: Dave Brown
Uitgeverij: Ebury Publishinh
Aantal pagina's: 239
Sterren: 4/5

Een reactie posten