Maybe a Fox - Boek Recensie (Booktober week 1)

zondag 8 oktober 2017a fantastical, heartbreaking and gorgeous tale about two sisters, a fox cub ... and what happens when one sister disappears.Sylvie and Jules, Jules and Sylvie. Better than just sisters, better than best friends. Jules' favourite thing is collecting rocks, and Sylvie's is running - fast. But Sylvie is too fast, and when she runs to the most dangerous part of the river one snowy morning to throw in a wish rock, she is so fast that no one sees what happens when she disappears. At that very moment, in another part of the woods, a shadow fox is born: half of the spirit world, half of the animal world. She, too, is fast, and she senses danger. When Jules goes to throw one last wish rock into the river for her lost sister, the human and shadow worlds collide with unexpected consequences. Written in alternate voices - one Jules, the other the fox - this searingly beautiful tale tells of one small family's moment of heartbreak as it unfolds into something epic, mythic, shimmering and, most of all, hopeful.

Week één van Booktober is over, en ik heb mijn eerste boek uit! In het begin was ik bang dat ik het niet zou redden om het boek in een week uit te lezen, maar toen ik er achter kwam hoe mooi dit boek is, en hoe fijn het leest wist ik dat het goed zou komen!

Afgelopen november plaatste Carrie Hope Fletcher een video op haar kanaal waarin ze een paar boeken liet zien, een daarvan was Maybe a Fox. Ik, als echte vossen liefhebber, was meteen enthousiast. Dit bleef niet onopgemerkt, want Anne kocht hem als verjaardags cadeau voor mij. En ik moest nog even wachten, want ik wilde dit boek het liefst in booktober lezen. En dat is me gelukt!

Wauw! Dit boek is een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Het begon zo onschuldig en lief, gewoon over een klein gezinnetje die bij het bos woont, met hun gewoontes en rituelen. Ik kon me totaal vinden in hun dagelijks bestaan en genoot er intens van. Het is een kinderboek, dus ik kwam er makkelijk doorheen en het fijne, onschuldige gevoel van het lezen van kinderboeken kwam weer in me naar boven.
Maar algauw begint het echte verhaal, en dit is zo bijzonder mooi. Het verdriet van een meisje die haar zus is verloren, en de liefde van een jonge vos die pas is geboren. Maar dit verhaal heeft een snufje magie, iets waar ik echt dol op ben.
Ik zat echt goed in dit verhaal, iets wat volgens mij al even niet is gebeurd. En tegen het einde? Ik sloot het boek met tranen in mijn ogen, maar met een goed gevoel.

Dit boek telt meerdere personages en vertelperspectieven. De stem waarin je het meeste leest is die van Jules. Een elfjarig meisje met een passie voor stenen, een grote liefde voor haar zus en een koppig karakter. Ik kon echt genieten van haar, een ze deed me erg denken aan Suzy uit Suzy en de Kwallen.
En dan lees je ook nog eens vanuit het perspectief van Sam, een goede vriend van Jules. Hij zit vast tussen twee mensen met veel verdriet, maar heeft het zelf ook. En tot slot lees je ook nog vanuit de stem van Senna, een vos. Dit was echt heel bijzonder, en ik denk dat dat ontzettend goed is neergezet.
Nog meer personages, zoals Elk, Sylvie en de vader van de zussen waren ook heel mooi om over te lezen.

Kathi Appelt en Alison McGee hebben samen een prachtig verhaal neergezet. Het las ontzettend beeldend, ik zat echt goed in het verhaal en wilde hem vaak echt niet wegleggen. Als het niet aan mijn vermoeidheid had gelegen had ik dit boek veel eerder uit.
Achterin het boek staat hoe de twee elkaar hebben leren kennen, en dit boek tot stand is gekomen. Echt prachtig.

Maybe a Fox is een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen. Een boek waar ik al zo lang naar uitkijk, en het was het wachten zeker waard. Een prachtig verhaal over de liefde tussen twee zussen, rouw en een snufje magie.


Titel: Maybe a Fox
Auteurs: Kathi Appelt & Alison McGee
Uitgeverij: Walker Books
Aantal pagina's: 272 
Sterren: 5/5

2 people left comments on: "Maybe a Fox - Boek Recensie (Booktober week 1)"